Monday, March 4, 2013

Konfigurācijas pārvaldība - Kas un Kāpēc


Konfigurācijas pārvaldība (Configuration Management)

Kamēr visi mācās datubāzes, programmēšanu, testēšanu un vadību, bieži tiek aizmirsta IT industrijā svarīga nozare – konfigurācijas pārvaldība.

Konfigurācijas pārvaldības vēsture

Konfigurācijas pārvaldība nekad nav tikusi oficiāli apstiprināta kā nozare, bet ir atbalstījusi izstrādes procesus un attīstījusies tiem līdzi jau kopš pašiem pirmsākumiem. Par reālajiem konfigurācijas pārvaldības pirmsākumiem viedokļi dalās – daži norāda uz autobūves industriju 40-itajos, citi uz Pentagonā ieviestajiem procesiem 60-itajos. Vēlāk konfigurācijas pārvaldība tiek sīki aprakstīta ITIL un CMMI ietvaros, bet sākot ar spējās izstrādes parādīšanos, tā ir ievērojami attīstījusies un mainījusi fokusu uz iekļautajām tēmām.
Mūsdienās konfigurācijas pārvaldība ir ievērojami attīstījusies un pat neatbilst ITIL procesos skaidrotajam aprakstam. Patiesībā, konfigurācijas pārvaldību pasaulē pasniedz tikai dažās vietās, bet speciālisti šajā nozarē ir pieprasīti visā pasaulē.

Kas ir konfigurācijas pārvaldība?

Konfigurācijas pārvaldība ir plaša nozare, kas aptver visu izstrādes procesu, tāpēc nav veida kā to definēt īsi un konkrēti. Tās pamata mērķis ir salīdzināt izstrādes gaidīto rezultātu ar esošo visā, ko iespējams aprakstīt vai definēt – procesi, artefakti, vēsture, mainīgie, faili utt. Turklāt, pamata uzdevums ir visu šo rezultātu savākšanu, procesēšanu un nogādāšanu automatizēt, lai pēc iespējas ietaupīt laiku un resursus.

Kāpēc izvēlēties konfigurācijas pārvaldības inženiera amatu?

Par konfigurācijas pārvaldības inženieriem saka līdzīgi kā par sistēmu administratoriem – labs konfigurācijas pārvaldības inženieris ir tāds, kuram nekas nav jādara. Kamēr šis utopiskais sauklis dzīvo mūsu galvās, tikmēr ikdienā mēs darām visu, lai to realizētu – pildam uzdevumus, kas vēl nav automatizēti un paralēli automatizējam visu līdz galējībām. Pašsaprotami, ka šādi speciālisti ir arī labāk atalgoti, jo viņu zināšanas ir deficīts un šobrīd industrijā nav vērojamas būtiskas pārmaiņas. Konfigurācijas pārvaldības inženierim ir jāspēj apvienot divas it kā pretējas īpašības – būt proces-orientētam un būt fokusētam uz iespējami ātru piegādi. Strādāt šajā nozarē parasti izvēlas augt cilvēki ar stipriem nerviem un augstu IQ, kam patīk IT industrija, bet tā īsti nespēj iztēloties sevi kā programmētāju, testētāju vai līdzīgi.
Mēs darām visu – definējam procesus, rakstam skriptus, izstrādājam rīkus, transformējam datus, komunicējam ar izstrādātājiem, bet pats galvenais – mēs diktējam noteikumus. Ja tik dinamiski darba apstākļi tev šķiet interesanti, tad droši pievienojies mums un pierādi sevi kā konfigurācijas pārvaldības speciālistu!
Konfigurācijas pārvaldības eksperts
Uldis Karlovs-Karlovskis

p.s. raksts tika sagatavots iedvesmojoties no diskusijām Do Java or CM un CM is slap and feed

No comments:

Post a Comment